Annette is 44 jaar, moeder van 2 kinderen en woont in Limburg. Zij heeft zelf triple X-syndroom en schreef daarover in december 2010 haar ervaringen.

Ook ik ben op 2 oktober 2010 naar de contactdag in Naturalis geweest. Eerlijk gezegd ben ik grotendeels gegaan uit nieuwsgierigheid en ik wilde graag de gezichten zien en de mensen leren kennen waarmee ik weleens gemaild heb.


Niet mijn dochter maar ikzelf heb triple X. Ik ben een gelukkig mens! Ik ben getrouwd en we hebben 2 kinderen, een zoon van 15 jaar en een dochter van bijna 14 jaar. Ik heb vroeger de MAVO doorlopen en daarna de M.Tu.S. (Middelbare Tuinbouw School) en ben afgestudeerd voor hovenier. Ik vond school nooit leuk en had echt een hekel aan leren. Ik heb daarna een tijd bij een hovenier gewerkt, bij een tuincentrum en weer daarna bij ”de Grote Beek” (GGzE) in Eindhoven. Dat laatste was een hele andere richting maar daar heb ik met veel plezier gewerkt.


Zolang ik in Limburg woon – en dat is nu 18 jaar – werk ik als vrijwilligster mee aan verschillende projecten. Zo heb ik 12,5 jaar gewerkt in een bibliotheek en 5 jaar op een zorgboerderij met mensen met een verstandelijke beperking. Ik zit in een maatjesproject, ik heb 10 jaar op de basisschool RT-werk gedaan en ik zat daar in de oudervereniging. Nu ben ik 2 halve dagen werkzaam (ook als vrijwilligster) bij een tuincentrum waarbij ik jongens van een ZMOK-school begeleid tijdens hun stage. En ik ondersteun een gezin door hun zoon, die meervoudig gehandicapt is, op de woensdagmiddag bezig te houden.


Het meeste wat op 2 oktober 2010 verteld is was voor mij niet herkenbaar. Wat ik wel van toepassing vond was dat triple X-meisjes doorgaans langer zijn (ikzelf ben 1.87m), ze zijn creatief en houden van spelletjes. Ik ben een optimistische vrouw, zorgzaam voor anderen, ik heb bijna altijd goede zin, ik heb veel vriendinnen en ik maak gemakkelijk contact met andere mensen. Ik verveel me nooit, ik heb veel hobby’s, ik ben creatief en ik wandel graag met onze hond.


Het is dat er bij mij triple X-syndroom werd vastgesteld………….